Op deze website vindt je alle informatie t.a.v. het rijbewijs krediet

Lening afsluiten

Lening rijbewijs afsluiten

Lening of geen lening afsluiten voor je rijbewijs?

Wel of geen lening afsluiten om je rijbewijs te financieren? Het kan een lastige keuze zijn. Je besluit om wel of geen lening af te sluiten kan op basis van verschillende criteria genomen worden. Hier volgen een aantal aandachtspunten die je mee kunt nemen in je overweging om juist wel of geen lening af te sluiten.

Noodzaak

Als u overweegt om een lening af te sluiten voor je rijbewijs, is het verstandig om van tevoren te bedenken of je de lening wel echt nodig hebt. Lenen kost je namelijk altijd geld. Doordat je naast de aflossing ook nog rente dient te betalen aan de kredietverstrekker, betaal je altijd meer dan je ontvangen hebt.

Ten tweede moet je jezelf afvragen hoeveel je wilt lenen. Leen nooit meer dan nodig is, want hoe meer je leent, hoe meer je moet terugbetalen. Dit lijkt logisch, maar toch blijken er in praktijk veel mensen te zijn die ‘gewoon’ het maximale bedrag lenen, omdat het kan.

Financiële situatie

Of lenen voor je verantwoord is of niet, hangt uiteraard altijd sterk samen met je financiële situatie. Daarom is het belangrijk dat je een aantal punten in je financiële situatie kritisch bekijkt.

Allereerst is het aan te raden om naar je inkomsten te kijken. Heb je een vast inkomen of is je inkomen variabel? En wat is je verwachting ten aanzien van uw inkomsten kijkend naar de toekomst? Zal je inkomen stijgen, dalen, of onveranderd blijven? Het is belangrijk om te kijken of je inkomen toereikend is om de eventuele lening en rente af te kunnen lossen.

Lening of geen lening? Kijk naar uw uitgavenpatroon

Daarnaast is het van belang om te kijken naar je uitgaven. Je dient zich af te vragen of je het kunt opbrengen om bovenop je huidige uitgaven nog een extra bedrag aan aflossing en rente te betalen. Ook hier is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Is de verwachting dat je uitgavenpatroon in de toekomst sterk gaat veranderen?

Staan er nog grote uitgaven gepland waarmee je nu al rekening kunt houden? Een belangrijk onderdeel van je uitgaven zijn eventuele openstaande leningen of kredieten die je nog dient af te lossen. Als dit het geval is, doe je er verstandig aan om uit te zoeken of  je de aflossingslasten van een extra lening erbij kunt hebben.

Spaargeld?

Tenslotte is het aan te raden om te inventariseren of je spaargeld tot je beschikking hebt. Sparen en lenen op hetzelfde moment kan namelijk redelijk onvoordelig zijn. Vaak is de rente die je ontvangt over je spaargeld lager dan de rente die je dient te betalen over je lening.

Dan is het voordeliger om eerst je spaargeld aan te wenden voor een uitgave. Mocht het saldo van je spaarrekening nog niet toereikend zijn om je geplande uitgave volledig te dekken, dan kun je overwegen of je kunt wachten tot je wel voldoende spaargeld tot je beschikking hebt of dat je voor het resterende bedrag alsnog een lening afsluit. Als u al deze vragen hebt beantwoord weet je het. Wordt het voor u wel of geen lening?

Schuiven naar boven