Vragen rijbewijs halen

Rijbewijs halen vragen

Het kan zijn dat je in aanloop naar het halen van je rijbewijs alvast met enkele vragen zit. Of misschien heb je je rijbewijs al een tijdje, en vraag je je af hoe je deze moet verlengen. Op deze pagina geven we van rijbewijs halen de antwoorden op de belangrijkste vragen.

Vraag: Wanneer en hoe moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Antwoord: U moet uw rijbewijs verlengen alvorens deze afloopt. Dit staat duidelijk aangegeven op het document zelf. Een nieuw rijbewijs zult u persoonlijk moeten aanvragen bij uw eigen gemeente. U heeft hierbij nodig: Een kleurenpasfoto, een geldig ID, uw oude rijbewijs en het bedrag aan kosten voor uw nieuwe rijbewijs die overigens varieert per gemeente.

Meestal na ongeveer een week kun je je nieuwe rijbewijs halen. U dient uw nieuwe rijbewijs zelf af te halen. Ten tijde van de week waarin u wacht op uw nieuwe rijbewijs, mag u gewoon deelnemen aan het verkeer mits het rijbewijs nog niet verlopen is. Verleng daarom altijd ruim voor het rijbewijs afloopt. Na het aanvragen van uw nieuwe rijbewijs, heeft u maximaal 3 maand de tijd om het document af te halen.

Vraag: Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Antwoord: Doorgaans is uw rijbewijs 10 jaar geldig. Om medische redenen kan dit ook worden ingekort naar een gereduceerde geldigheidsduur. Ook op basis van leeftijd kan het worden ingekort. Wanneer u tussen de 60 en 65 bent, wordt uw rijbewijs maximaal verlengd tot uw 70ste levensjaar. Bent u ouder dan 65 jaar, dan wordt uw nieuwe rijbewijs 5 jaar geldig.

Vraag: Wat zijn de kosten om een nieuw rijbewijs te halen?

Antwoord: Dat verschilt per gemeente en kan vrij veel variëren. U kunt uiteraard altijd vrijblijvend bij uw eigen gemeente informeren naar de kosten voor het halen van een nieuw rijbewijs. Binnenkort komt er een maximum voor de kosten van een nieuw rijbewijs, deze wordt vastgesteld op 37,05 euro. Wanneer deze vastlegging van het maximumtarief er komt is nog niet bekend.

Vraag: Met welk rijbewijs mag ik met een aanhanger rijden?

Antwoord: Dit is afhankelijk van het gewicht van de aanhanger. Met een normaal B rijbewijs mag u een aanhanger besturen die inclusief lading niet meer weegt dan 750 kilogram. In sommige gevallen mag u een aanhanger besturen die zwaarder is dan het voorgeschreven gewicht, u dient dan te voldoen aan: De lege auto moet zwaarder zijn dan de aanhanger met gewicht is. En: De totale combinatie van auto en aanhanger mag niet zwaarder wegen dan 3500 kilogram. Daarbij moet rekening worden gehouden dat het totaal laadvermogen niet de capaciteit van de aanhanger overschrijdt.

Vraag: Kan mijn rijbewijs in het buitenland worden ingevorderd?

Antwoord: Wanneer u in het buitenland een heftige overtreding begaat, kan uw rijbewijs inderdaad worden ingevorderd. Als een buitenlandse autoriteit uw rijbewijs invordert, geldt die ontzegging echter alleen in dat land. Het is wel zo dat u in Nederland te allen tijde een geldig rijbewijs moet kunnen laten zien, dus u zult wel een nieuwe moeten aanvragen. Voor meer informatie hierover zult u contact moeten opnemen met de betreffende instantie in het buitenland.

Vraag: Wat moet ik doen als mijn rijbewijs gestolen is?

Antwoord: Als uw rijbewijs is gestolen of wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, dient u aangifte te doen bij de politie. De politie maakt vervolgens een proces verbaal op welke u tevens nodig heeft voor het halen van een nieuw rijbewijs. In dit verbaal worden de omstandigheden beschreven hoe en of wanneer u uw rijbewijs kwijt bent geraakt. Voor het halen van een nieuw rijbewijs dient uw nieuwe pasfoto te voldoen aan enkele criteria.

Vraag: Wat is het puntenrijbewijs en wanneer is dit ingevoerd?

Antwoord: Het puntensysteem voor rijbewijzen is ingevoerd op 1 juli 2011. Het heeft vooral betrekking op het rijden onder middelen die u rijprestaties beïnvloeden zoals alcohol en drugs. Als u binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed, bent u uw rijbewijs kwijt en zult u opnieuw rijexamen moeten afleggen wilt u uw rijbewijs halen.

Vraag: Kan ik een boete krijgen voor het rijden zonder rijbewijs?

Antwoord: Ja, dat kan zeker. U bent strafbaar wanneer u rijdt zonder rijbewijs en riskeert daarmee een fikse boete. Als bestuurder van een motorrijtuig bent u verplicht om uw rijbewijs te laten zien aan de eerste vordering van een daartoe bevoegde ambtenaar. U moet te allen tijde het originele rijbewijs kunnen laten zien, een kopie er van is niet geldig. Tevens loopt u de kans dat wanneer u zonder rijbewijs rijdt, de verzekering eventuele schade bij een botsing niet dekt.

Vraag: Mag ik met een Nederlands rijbewijs in het buitenland rijden?

Antwoord: Ja, dat kan. Wanneer u uw rijbewijs wilt gebruiken in het buitenland dient u wel enkele regels in acht te nemen. Bij een verblijf korter dan 6 maanden, bijvoorbeeld als vakantieganger of vrachtwagenchauffeur bent u met uw rijbewijs een gewone deelnemer aan het internationale verkeer. In landen buiten de EU heeft u vaak een internationaal rijbewijs nodig. Als u naar het buitenland emigreert, is uw Nederlandse rijbewijs niet langer geldig.

Vraag: Mag ik met mijn B rijbewijs in een automaat rijden?

Antwoord: Met een rijbewijs B automaat, mag u niet in een schakelauto rijden. Andersom mag u uiteraard wel met uw normale B rijbewijs in een automaat rijden. Wilt u van het stempel ‘automaat’ af, dient u opnieuw rijexamen te doen indien u uw B rijbewijs halen wilt.

Vraag: Mag ik mijn Militaire rijbewijs in het normale verkeer gebruiken?

Antwoord: Een Nederlands militair rijbewijs is alleen bedoelt voor logistieke doeleinden op een militaire basis. Het is in geen geval buiten de militaire basis geldig in het Nederlandse verkeer. Wel kunt u uw militaire rijbewijs omwisselen voor een normaal rijbewijs. U dient dan wel uw normale rijbewijs om te wisselen binnen 6 maanden na afgifte van het militaire rijbewijs.

Vraag: Mag ik nog rijden als mijn rijbewijs is ingevorderd?

Antwoord: Als uw rijbewijs is ingevorderd, mag u geen motorrijtuig meer besturen. Uiterlijk na 10 dagen heeft de officier van justitie moeten beslissen of het rijbewijs wordt ingehouden, of u uw rijbewijs (tijdelijk) terug krijgt. De officier kan beslissen uw rijbewijs inhouden tot aan de zitting, dit kan oplopen tot wel 6 maanden. U kunt in die tijd ook geen nieuw of alternatief rijbewijs halen.

Schuiven naar boven