Rijbewijs praktijk kosten

Rijbewijs praktijk kosten

Iedereen die rijles volgt zal vroeg of laat klaar zijn om voor de eerste keer af te rijden. Dit is altijd een erg spannend moment. Ik weet zelf nog erg goed hoe mijn praktijk examen voor het rijbewijs verliep. Van te voren behoorlijk zenuwachtig, maar gelukkig ging het allemaal goed en wist ik de eerste keer direct te slagen! Dit is natuurlijk geweldig. Maar helaas blijkt het praktijk examen voor het rijbewijs erg lastig te zijn.

Veel vrienden en kennissen van mij slagen pas na 2 of zelfs 3x keer. Niet omdat ze niet goed genoeg kunnen rijden, maar soms heb je gewoon pech dat je verkeerd reageert op een plotselinge manoeuvre van een medeweggebruiker. De kosten voor het rijbewijs praktijkexamen zijn aanzienlijk en kunnen een flinke kostenpost worden op je rijbewijs budget in het onfortuinlijke geval dat je niet direct slaagt.

De kosten voor het praktijkexamen rijbewijs zijn opgebouwd uit twee elementen, namelijk de kosten die het CBR in rekening brengt voor het afnemen van het praktijkexamen, plus nog de kosten die je rijinstructeur in rekening zal brengen in de vorm van “lesuren”.

De kosten voor het rijbewijs die het CBR in rekening brengen bedragen in 2011 € 93,30. Daar komen dan nog de kosten bij die de rijinstructeur zal rekenen omdat je met zijn auto al gauw 1 tot 1,5 uur op weg bent. Daar zal hij natuurlijk het rijles tarief voor rekenen. De kosten hiervan zullen uitgaande van een gemiddelde uurprijs van € 40,- per uur uitkomen op ongeveer € 60,- als je 1,5 uur in totaal bezig bent met het rijden naar het CBR, het examen en dan weer terug rijden.

Een flink bedrag dus wat je beter uit kan geven aan bijvoorbeeld een nieuwe autoradio wanneer je geslaagd bent… Maar dit geeft ook aan dat het behoorlijk in de extra kosten kan lopen wanneer je niet de eerste keer slaagt…  Helaas is er ook geen garantie om in één keer te slagen voor je rijbewijs praktijkexamen, het landelijke slagingspercentage ligt op ongeveer 45%. Ik wil je ook adviseren om liever een paar rijlessen extra te doen en zeker weten dat je de eerste keer slaagt, dan zo snel mogelijk proberen af te rijden. Dan is de kans dat je wel slaagt een stuk groter!

Schuiven naar boven